Westknoop Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal Station is een druk knooppunt dat dagelijks duizenden reizigers ontvangt. Om aan de toenemende reizigersstroom te voldoen, kreeg de westelijke ingang van het station een flinke uitbreiding. In samenwerking met BAM Infra Civiel werkte Rijnstaal, samen met zusterbedrijf Civiele technieken deBoer, aan dit uitdagende project voor ProRail. Het doel? Meer ruimte en betere toegankelijkheid, zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het station, een monumentaal pand uit 1889 ontworpen door Pierre Cuypers.
-
Jaar van uitvoering 2023 - 2024
-
Locatie Amsterdam Centraal Station
-
Opdrachtgever BAM Intra Civiel
-
Samenwerking Civiele technieken deBoer
-
Kwaliteitseisen EXC 2 en EXC 3
Uitdagingen van een monumentaal pand
Werken aan een historisch gebouw brengt altijd speciale uitdagingen met zich mee. Voor de Westknoop van het Amsterdam Centraal Station moesten wij, naast de uitbreiding van de gang en het plaatsen van een nieuwe landschapstrap en twee liften, tevens extra voorzichtig te werk gaan om het monumentale karakter van het station te behouden. Gedurende de voorafgaande sloopwerkzaamheden hebben we middels actieve ondersteuningsconstructies de Westknoop kunnen fixeren. Daaruit volgt dat er nieuwe ruimte creëert werd voor de nieuwe situatie. Tijdens het vijzelen – het nauwkeurig verhogen of verplaatsen van delen van de constructie – werd elke beweging zorgvuldig gemonitord zodat schade aan het oude station werd voorkomen. Door middel van het gebruik van drukmonitoren konden we eventuele veranderingen in de belasting onmiddellijk registreren.
Na het plaatsen van de definitieve staalconstructies werden vervolgens een reeks boog ondersteunende pijlers gemetseld in de originele stijl van het gebouw. Deze werkzaamheden leiden ertoe dat Amsterdam Centraal de groeiende reizigersstroom de komende decennia weer aan kan.
Duurzaam werken in een drukke omgeving
Dit project vond plaats middenin het functionerende station van onze hoofdstad. Daarbij komt kijken dat reizigers gedurende de werkzaamheden veilig hun weg moesten kunnen blijven vervolgen. Daarom moesten we met precisie en zorgvuldigheid te werk moesten gaan, vooral tijdens het aanvoeren van materiaal door de smalle gangen van het station. Om de impact op de reizigers en het milieu te minimaliseren, investeerde we in elektrisch materieel. Hierom gebruikten we een Hoeflon C6e spinkraan, die volledig elektrisch werkt en geen schadelijke uitlaatgassen produceert. Evenals onze compacte, elektrische rupscarrier, die het staal aangevoerde en klein genoeg is om door de gangpaden te navigeren, zonder het station onnodig te belasten.
Samenwerking en flexibiliteit
Het project aan de Westknoop van Amsterdam Centraal dient mooi ter illustratie hoe staalbouw en vijzelen hand in hand kunnen gaan in een complexe omgeving. We werkten gefaseerd en nauw samen met diverse partijen, waardoor we snel konden schakelen wanneer onvoorziene omstandigheden opdoken. Het inpandige werk, in combinatie met de beperkingen van een monumentaal gebouw, maakte dit een uitdagend maar geslaagd project.
Bij Rijnstaal zijn we trots op ons vermogen om innovatieve oplossingen te combineren met respect voor historie en duurzaamheid. Dit project toont aan dat we flexibel kunnen inspelen op de unieke eisen van elk bouwproject, zonder concessies te doen aan veiligheid of kwaliteit.
Geen uitdaging is te groot.
En geen probleem te klein.
Maecenas faucibus mollis interdum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Nulla vitae elit augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.
Het begint met sparren