Het ontwerp en samenwerking

De Michauxbrug in Almere was niet zomaar een brug die vervangen moest worden. Omdat er woonboten achter de brug liggen, moest deze beweegbaar uitgevoerd worden. Hoewel de brug weinig open gaat, was het cruciaal dat de aandrijving van de brug betrouwbaar en efficiƫnt zou zijn. Rijnstaal stuurde ingenieursbureau Boorsma aan voor het werkbouwkundige ontwerp. Waarna Rijnstaal de technische onderdelen zoals assen, lagers en aandrijving heeft ontworpen en geoptimaliseerd. Dit alles kwam samen in een slank, esthetisch ontwerp dat zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

Unieke uitdagingen

Het slanke ontwerp van de brug bracht enkele technische uitdagingen met zich mee. De werkbouwkundige onderdelen moesten perfect in de constructie integreren zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk of de functionaliteit. Bovendien moest de nieuwe brug worden gebouwd op de bestaande fundering van de oude houten brug. Dit vereiste extra precisie in de planning en uitvoering. Een 3D inmeting van de onderbouw was de basis voor het ontwerp van de nieuwe brug.

De brug bestaat uit drie delen: een deel dat rust op de spinconstructie, een middendeel dat aan de tuiconstructie hangt en een deel dat in de tuien van de brug hangt. Dit is bijzonder, omdat maar weinig tuibruggen beweegbaar zijn.

Montage en bouw

De locatie was moeilijk bereikbaar voor groot materieel. Hierom is de montage van de volledige constructie uitgevoerd vanaf het water met behulp van een kraanschip. De productie van de brug vond voornamelijk plaats in de werkplaats van Rijnstaal en werden daarna naar de werf van Knipscheer vervoerd. Daar werd de brug grotendeels in elkaar gezet en vervolgens naar de uiteindelijke locatie gebracht voor montage.

Wat dit project extra bijzonder maakt, is de snelheid waarmee alles is uitgevoerd. De daadwerkelijke bouwtijd op locatie duurde slechts drie weken, terwijl de productie van de brug ongeveer vijf tot acht weken in beslag nam.

Duurzaamheid en materialen

Bij de renovatie van de Michauxbrug is gekozen voor duurzame en onderhoudsarme materialen. Het dek van de brug is gemaakt van composiet, een materiaal dat licht en sterk is. En de hardhouten leuningen zijn 3D gefreesd uit hergebruikt hardhout, een duurzame oplossing.

Deze gekozen materialen verlengt de levensduur van de brug aanzienlijk, terwijl deze het onderhoud tot een minimum beperkt. Dit past goed bij de visie van Rijnstaal om robuuste en toekomstbestendige oplossingen te leveren.

Met de Michauxbrug in Almere heeft Rijnstaal laten zien dat innovatie en samenwerking kunnen leiden tot een hoogwaardige, duurzame en efficiƫnte oplossing. Het project markeert bovendien een mijlpaal, aangezien dit de eerste beweegbare brug was die Rijnstaal van ontwerp tot realisatie uitvoerden.

Geen uitdaging is te groot.
En geen probleem te klein.

Maecenas faucibus mollis interdum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Nulla vitae elit augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.

Het begint met sparren