Hijsloods Zalmhaventoren
De Zalmhaventoren in Rotterdam is met 215 meter en 61 verdiepingen de hoogste woontoren van de Benelux. En: de hoogste uit prefab elementen gebouwde toren ter wereld! Maar met zulke hoogtes komen ook flinke uitdagingen, vooral op het gebied van veiligheid. Voor de bouw van de Zalmhaventoren moest er rekening worden gehouden met de bouwveiligheidszone. Dit is het gebied rondom een gebouw dat veilig moet zijn voor vallend materiaal of materieel. Hoe hoger het gebouw, hoe groter deze zone moet zijn. In een drukke binnenstad als Rotterdam is er echter weinig ruimte om zo’n zone in te richten. Een creatieve en innovatieve oplossing was daarom noodzakelijk.
-
Jaar van uitvoering 2019 - 2020
-
Locatie Rotterdam, Zalmhavenkwartier
-
Opdrachtgever BAM Bouw en Techniek
-
Samenwerking Civiele technieken deBoer bv
-
Bijzonderheden Totaal 1.150 ton staal en 720 meter vijzelkolommen
Een unieke hijsloods voor de Zalmhaventoren
Civiele technieken deBoer bv kreeg van BAM Bouw en Techniek de opdracht om voor de bouw van de Zalmhaventoren een oplossing te ontwikkelen. Deze moest tevens aan de strenge veiligheidsnormen en de gewenste functionaliteiten voldoen. Ons hijsloods-concept uit 2011 was daarop het antwoord, maar dan doorontwikkeld. Een hijsloods functioneert als zowel kraan als veiligheidsvoorziening voor de bouwmethode. Deze loods is met andere woorden eigenlijk een tijdelijke fabriekshal op hoogte, uitgerust met kranen voor het verticaal transport van materialen. Daarmee kunnen bouwmaterialen snel en veilig van beneden naar boven worden gebracht. De kranen van de hijsloods worden ook ingezet tijdens het bouwen van de verdiepingen. De hijsloods op de Zalmhaventoren biedt ruimte voor alle noodzakelijke bouwplaatvoorzieningen zoals; schaftruimtes, toiletten en bouwstroom. Daardoor kan de bouw op grote hoogte soepel verlopen. Rijnstaal heeft bovendien de volledige ‘bouwmachine’ geproduceerd.
Veiligheid en flexibiliteit op de bouwplaats
Een van de belangrijkste eigenschappen van de hijsloods is de veiligheid. De hijsloods sluit hermetisch aan op de gevels van het gebouw. Daardoor wordt het valgevaar van zowel mensen als materialen uitgesloten. Weersinvloeden, op welke hoogte dan ook, zijn grotendeels uitgesloten. De hijs-zone waar alle materialen buiten het gebouw omhoog worden gehesen is vast alsook stationair. Dit maakte het mogelijk om de vereiste bouwveiligheidszone tot een minimum te verkleinen. Kortom, minimale omgevingshinder in de publieke ruimte én op de bouwplaats. Dat is essentieel voor de voortgang van het project in het dichtbebouwde centrum van Rotterdam. De hijsloods was hierdoor perfect geschikt voor binnenstedelijke hoogbouwprojecten waar ruimte schaars is.
Modulaire en herbruikbare bouwoplossing
Niet alleen was de hijsloods een veilige oplossing voor de Zalmhaventoren, het ontwerp is ook modulair opgezet. Dit betekent dat de hijsloods met wat aanpassingen opnieuw kan worden ingezet voor toekomstige hoogbouwprojecten. Deze flexibiliteit maakt het een duurzame oplossing voor bouwbedrijven die werken aan uitdagende hoogbouwprojecten in binnenstedelijke omgevingen. Bovendien is onze hijsloods de enige ter wereld die geschikt is voor hoogbouw op deze manier, een prestatie waar we bij Rijnstaal buitengewoon trots op zijn.
Een nieuwe standaard voor hoogbouw
Met de hijsloods voor de Zalmhaventoren hebben we een nieuwe standaard gezet voor hoogbouwconstructies. Dankzij ons innovatieve ontwerp en de modulaire opzet kunnen wij niet alleen de veiligheid waarborgen, maar ook een snelle, efficiënte en flexibele bouwmethode faciliteren. Dit project is een voorbeeld van hoe wij bij Rijnstaal complexe uitdagingen aangaan en met maatwerkoplossingen komen die de lat hoger leggen voor de toekomst van stedelijke bouwprojecten.
Onze hijsloods is een perfecte samensmelting van veiligheid, kwaliteit, flexibiliteit en innovatie — ideaal voor de hoogste en meest uitdagende bouwwerken.
Geen uitdaging is te groot.
En geen probleem te klein.
Maecenas faucibus mollis interdum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Nulla vitae elit augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.
Het begint met sparren